Rachmaninoffhuis

The design of the transformation is driven by the aim of upgrading the building as well as the neighbourhood.

Rachmaninoffhuis header image
    • Location
    • Utrecht, Welgelegen
    • Project type
    • Transformation
    • Previous function
    • Municipality office
    • New or future function
    • 132 apartments
    • Size
    • 8,900 m2 UFA
    • Architect
    • Klunder
  • Rachmaninoffhuis side image

The aim of the transformation of the Rachmaninoff House from an office building to a residential building is to increase its usage from office hours only to full-time, thereby improving the quality of life in the neighbourhood.

In light of this transformation, the Rachmaninoff House was fully stripped, volume was added, a new state-of-the-art façade was created and balconies were added to give light and openness to an originally dark building.

With an abundance of trees and vegetation surrounding the project, future residents are sure to enjoy their green surroundings whilst being close to the city centre at the same time.

The Rachmaninoff project is one of the best examples of the strategy of Bouwinvest Residential Fund. The apartments are conveniently close to the centre of Utrecht and the project is a sustainable transformation.

”I am extremely proud that we have been able to build most of these apartments as moderate-rent units, thanks to excellent collaboration with Heembouw and Egeria. With the aid of the Municipality of Utrecht, we will also ensure that these moderate-rent homes are allocated to people who previously lived in social housing. This approach encourages mobility in the rental market.

We intend to apply the lessons we have learned in Utrecht to our entire portfolio.”

Christian Schouten | Manager Acquisition Management bij Bouwinvest